Free Radio Network
Change language Change language
Home Home
FRN Gateways FRN Gateways
Who's on-line? Wie is on-line?
FRN Client software FRN Client
Interface Interface
Com Port Inteface Com Port Interface
JOTA JOTA
Downloads Downloads
the forum Forum
Links Developers

Het gebruik van FRN Client

Voorwaarden

Het Free Radio Network is bedoeld om portofoon/mobilofoon gebruikers over een grotere afstand te laten communiceren. Met het programma FRN Client kun je een gateway station maken die een locale portofoon/mobilofoon kanaal koppelt aan het netwerk. Het programma moet dan in de 'gateway mode' worden gezet. Heb je niet de mogelijkheid om zelf een gateway op te zetten en is er ook geen gateway bij jouw in de buurt, dan kun je dit programma gebruiken in de 'pc only mode' om via het netwerk met FRN gebruikers te praten. Deze software is gratis. Aan het gebruik van deze software zijn een aantal regels verbonden. Deze regels hebben tot doel dat het voor iedereen overzichtelijk blijft en dat het gebruik van dit medium voor goedwillende gebruikers zo plezierig mogelijk blijft.

De volgende punten moeten in acht genomen worden:
- Sluit alleen apparatuur aan dat volgens de regels van jouw land is toegestaan. Aansluiten van illegaal apparatuur is op eigen risico.
- Gebruik altijd CTCSS of DCS (bij voorkeur CTCSS 20), dit voorkomt het blokkeren van het net door stoorsignalen.
- Als er een gateway bij jouw in de buurt zit, gebruik dan een ander kanaal, ook als je van een andere net of server gebruik maakt.
- Als je geen transceiver hebt aangesloten dat als gateway dient te functioneren op het FRN systeem, laat het programma dan in 'pc only mode' staan. Om te praten kun je de 'PTT toets' indrukken en ingedrukt laten (Push To Talk), om te luisteren laat je deze knop los.
- Houdt het gezellig. Lieden die scheldwoorden over het systeem gooien worden van de server verwijderd.

In deze handleiding wordt met aangegeven dat het om 'pc only mode' gaat en met dat het om het opzetten van een gateway gaat.


Gateway Transceiver

Om de gateway zo goed mogelijk te laten werken is het handig om de volgende checklist te hanteren bij de aanschaf van een transceiver.

- CTCSS: Gebruik bij voorkeur een transceiver moet CTCSS (of DCS). Dit voorkomt dat de gateway blijft open staan door stoorsignalen en daardoor het net onnodig bezet houdt.
- Microfoon en hoofdtelefoon aansluiting: Een aansluiting voor externe microfoon en hoofdtelefoon/luidspreker zijn nodig om de transceiver op je geluidskaart aan te sluiten.
- Externe voeding: Het apparaat moet de mogelijkheid hebben om te werken op een externe voeding (adapter). Veel PMR apparaten hebben een aansluiting voor het laden van de batterijen. Enkele toestellen met een aansluiting voor een batterij lader zenden goed met een externe voeding, anderen doen dat niet.
- Antenne: De ideale lengte van de antenne is 16 a 17 cm. De meeste apparaten hebben een kortere antenne. De geleider in zo'n antenne is in meer of mindere mate gekruld. Hoe dichter de lengte bij 16 a 17 cm zit hoe minder de antenne is gekruld en des te beter is de ontvangst en het uitgestraald vermogen.
- VOX: Tenzij met een PTT interface wordt gewerkt, is een VOX-functie ook noodzakelijk. Het gebruik van een PTT interface heeftechter de voorkeur.
- Instellingen: Als de externe voeding uit- en aangezet wordt, moeten instellingen zoals volume, kanaal en CTCSS behouden blijven.


Stappen

Neem de volgende stappen om je FRN-station op te zetten:

STAP 1: Download
Download FRN Client here.

STAP 2: Installeren
Installeer dit programma.

STAP 3: Audio kabels / interface
Als je het programma in PC Only mode wilt gebruiken, sluit dan een microfoon aan op de microfooningang van de geluidskaart.
Als je een gateway wilt opzetten, maak dan audio kabels voor het aansluiten van de speaker/hoofdtelefoon uitgang van je PMR op de line-ingang van de geluidskaart en voor het aansluiten van de geluidskaart op je mic.-ingang van je PMR. Kijk hier voor meer info over deze interface. Het gebruik van PTT sturing is niet noodzakelijk, maar dit werkt wel veel beter. Als je de PTT sturing niet gebruikt moet de PMR in VOX-mode worden gezet.

STAP 4: Account maken
De eerste keer dat je FRN Client gebruikt, moet je een account maken. Start het programma en klik op 'Instellingen -> Identiteit'. Je krijgt een scherm (Identiteit) te zien waar je een aantal velden moet invullen.

Identification

Voor 'PC only mode' selecteer je 'PC user'.
Voor een gateway moet je 'Gateway' selecteren. Kies de juiste band en vervolgens een kanaal en squelch systeem. De meeste gateways maken gebruik kanaal 5,6 of 7 en van CTCSS 20.
Het wachtwoord weet je nog niet dus 'Password' laat je leeg. Klik nu op 'Paswoord aanvragen'. Er wordt een e-mail naar je gestuurd op het adres dat je zojuist had ingevoerd. In deze mail staat je wachtwoord. Deze vul je in bij 'Password' en vervolgens klik je op OK. Je kunt de 'Identiteitsinstellingen' altijd wijzigen via 'Instellingen -> Identiteit'.

LET OP: Als je voor langere tijd (ca. een maand) niet online bent geweest, zou je account verwijderd kunnen zijn. Als dit het geval is, dan kun je geen verbinding met een van de servers krijgen. Als je op 'Paswoord aanvragen' klikt, wordt je account opnieuw aangemaakt, en krijg je een nieuw paswoord. Nadat je het nieuwe paswoord hebt ingevuld, heb je weer toegang tot FRN.

Als je helemaal geen verbinding kunt krijgen, controleer dan of je de aller nieuwste versie van FRN Client hebt en of de server waarmee je verbinding wilt maken wel on-line is. Je kunt dat zien met 'Beeld -> Systeemverkenner' en op deze website.

Identification

STAP 5: Interface
'PC only gebruikers' kunnen deze stap overslaan.
Type bij gespreksgroep 'Test' in en klik op 'Verbinden' om verbinding te maken.
Ga nu naar 'Instellingen -> Interface'.

Interface Interface

In het 'Interface scherm' geef je aan hoe het programma en de gateway-PMR op elkaar moeten reageren.
PC to Radio: Als de PMR niet door de piloot-toon of compoort wordt aangestuurd, selecteer je 'Gebruik de VOX in de PMR'. In dat geval moet je zorgen dat de VOX van de PMR aan staat. Afhankelijk van de PMR en geluidskaart kan de VOX van de PMR bij een korte stilte in een doorgang de zender kort uitschakelen. Een betere methode is het gebruik van een interface met PTT sturing. Voor deze interface moet de piloot-toon optie geselecteerd worden in de interface instrellingen. Heb je een compoortschakeling waarmee de pc de PMR aanstuurt, dan selecteer je 'Use the COM-port'. Je moet dan ook aangeven welke pin gebruikt wordt, RTS/DTR. Active high wil zeggen dat het stuursignaal hoog is als de PMR moet zenden en Active low wil zeggen dat het stuursignaal juist laag moet zijn om de PMR te laten zenden.
Radio To PC: Deze instellingen zijn voor de aansturing van FRN door de PMR. Voor het instellen van de VOX moeten stap 5 en 6 herhaald uitgevoerd worden.
De Squelch Dender Tijd is de tijd dat de software geen audio naar internet stuurt nadat de PMR van zenden overgaat in ontvangen. Op dat moment komt er namelijk een korte signaal uit de speaker uitgang van de PMR. Als dit signaal naar internet wordt gestuurd, zou dit een roger-piep genereren waardoor de PMR weer gaat zenden. Na het uitzenden van de roger-piep zal hetzelfde zich weer herhalen. Zet deze Squelch Dender Tijd om te beginnen op 1500ms. Later kun je proberen om deze tijd lager te zetten.
De courtesy delay is de tijd in milliseconden tussen het einde vsn doorgang op het locale kanaal en het starten van de roger piep. Deze tijd moet zo kort mogelijk zijn, maar lang genoeg voor portofoons die het lokale kanaal gebuiken. Als deze tijd te kort is, dan hebben de gatewayzender en de portofoons die deze ontvangen niet genoeg tijd om de squelch open te laten gaan voordat de roger-piep wordt afgespeeld.
Nadat alle instellingen zijn gemaakt, kan dit scherm met 'OK' worden afgesloten.

STAP 6: Opnameregeling
Maak verbinding met gespreksgroep Test. Klik op 'Instellingen -> Audio Instellingen'. Kies het opname en weergave apparaat die je voor FRN wilt gebruiken.
Selecteer de te gebruiken weergave apparaat in de boomstructuur. Plaats een vinkje bij dempen bij de microfoon en de line-ingang. Selecteer de te gebruiken opnameapparaat in de boomstructuur.

Interface

Voor PC only mode: Selecteer de microfoon als opname apparaat. Druk op de PTT toets van FRN Client. Praat in de microfoon. Nu moet de linker VU-meter in beweging komen. Regel de volume van de Microfoon zo af dat deze VU meter net onder het maximum komt.

Voor gateways: Selecteer de Lijningang als opname apparaat. Zorg dat de volume van de PMR niet lager dan 1/4 en niet hoger dan een 1/2 staat. Ga met een tweede portofoon zenden. Nu moet de linker VU meter in beweging komen. Regel de volume van de gateway PMR, de line in zo af dat deze VU-meter net onder het maximum komt.

STAP 7: Volumeregeling
Maak nu verbinding met een net waar andere clients on line zijn. Selecteer de te gebruiken weergaveapparaat in de boomstructuur.
Voor een gateway moet het volume zodanig worden afgeregeld dat de zender niet te zacht of te hard wordt ingestuurd. Gebruik bij het afregelen van deze modulatie sterkte een tweede PMR waarmee je het signaal van de gateway kunt beluisteren. Regel de modulatie sterkte af met 'Volumeregeling' en 'Wave'.