PA6SHB
Change language Change language
Home Home
FRN Gateways FRN Gateways
Whos on-line? Wie is on-line?
FRN Client software FRN Client
Interface Interface
Com Port Inteface Com Port Interface
JOTA JOTA
Downloads Downloads
the forum Forum
Links Developers

PA6SHB JOTA en JOTI met PMR446

PMR446, LPD en 27MC mag door iedereen gebruikt worden zonder licentie of vergunning, dus ook door iedere scout. Met hulp van gateways die gekoppeld zijn met internet kun je met dit apparatuur toch makkelijk met scouts aan de andere kant van de wereld kletsen. Een mooie combinatie dus tussen JOTA en JOTI.

De PMR446 portofoons (walkie talkies) zijn niet duur. Om via een gateway verbinding te maken moet je PMR wel zijn uitgerust met CTCSS, houdt hier bij de aanschaf dus rekening mee. De CTCSS moet ingesteld zijn op 20. Kijk in de lijst van gateways waar de gateway's staan opgesteld en welk kanaal je moet gebruiken.

PC-client
Is er geen gateway bij jouw in de buurt, geen nood, je kunt met het programma FRN-Client zelf een gateway opzetten. Je kunt met dit programma ook rechtstreeks verbinding maken met het netwerk ('PC Only'). Op de server jota.freeradionetwork.nl - Port: 10024 zal een gespreksgroep worden ingericht met de naam 'Jota Main'. Als je FRN-Client wilt gebruiken, moet je dus verbinding maken met deze server en gespreksgroep, zodat je daar andere scouts kunt aantreffen. Als het erg druk is, dan kun je ook uitwijken naar een van de andere gespreksgroepn op deze server.

Je kunt ook proberen om met een PMR446 portofoon rechtstreekse (DX) verbindingen te maken. Hiervoor wordt kanaal 8 met en zonder CTCSS 8 gebruikt.

Meer over JOTA en JOTI
Kijk voor meer informatie over de Jamboree On The Air op de officiele mondiale website www.world-jotajoti.info. Voor de ondersteuning vanuit Scouting Nederland, kun je terecht bij www.jota-joti.scouting.nl. Kijk ook eens op www.pa6shb.nl.